اساسنامه

بسم ا..ّ. الرحمن الرحیم

    قال ا..ّ. تعالی:

وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى‏ حُبِّهِ مِسْکیناً وَ یَتیماً وَ أَسیراً

                                                                                        (دهر -۸)

اساسنامه مؤسسه خیریه کمک به ایتام و مستمندان

مقدمه

سنّت حسنه کمک به ایتام و مستمندان که مورد سفارش اکید قرآن مجید و سیره پیامبر گرامی (ص) است همواره در جامعه اسلامی ما به طور پراکنده و نامنظّم رایج و شایع بوده است.

قریب ۳۰ پیش عده‌ای از متدیّنین و نیکوکاران – که از آن جمله‌اند مرحوم عباس تهرانچی، آقایان حاج نقی شفیعی‌ها، حاج یوسف فیّاضی، حاج سیّد محمود تقوی، مرحوم حاج محمدحسن درافشانی، حاج حسین کاشانی، مرحوم حاج احمد ضرّابی، حاج محمّد توکّل و حاج فرج ا..ّ. عباباف‌ها – بر آن شدند تا تحت نظارت شرعی حضرت حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقای حاج سیّد عبّاس ابوترابی این سنّت حسنه را به نحو سازمان‌یافته‌ای احیاء نمایند و بدین ترتیب هیئت کمک به ایتام و مستمندان قزوین شکل گرفت.

بحمدا..ّ. در طی این مدت هیئت همواره موردتوجه و اعتماد قاطبه مردم مؤمن و نیکوکار قزوین بوده است؛ چه کسانی که کمک‌های مالی خود را از هیئت دریغ ننموده‌اند و چه اشخاصی که بی‌هیچ چشمداشتی به رتق‌وفتق امور ایتام و مستمندان پرداخته‌اند. (اجرهم عندا..ّ.)

باری، نداشتن شخصیّت حقوقی مستقل مانع عمده‌ای در راه فعالیّت‌های هیئت و جذب کمک‌های مردمی بوده است. به همین جهت هیئت از ابتدا تاکنون به‌حسب ظاهر تحت پوشش صندوق ذخیره ولی‌عصر (عج) و سپس کمیته امداد امام خمینی (ره) فعّالیّت نموده است، لیکن وابستگی اسمی به این دو نهاد محترم نیز نتوانست در رفع آن موانع مؤثر واقع شود لذا بنا بر آن شد تا تشکیلات هیئت کمک به ایتام و مستمندان تحت عنوان “مؤسسه خیریه کمک به ایتام و مستمندان قزوین” به ثبت برسد تا انشاءا..ّ. زمینه برای فعالیت‌های گسترده‌تر در آینده هموار گردد.

فصل اوّل

نام – نوع – تابعیّت – مدّت – مرکز – موضوع – سرمایه – مؤسسین

ماده ۱ این مؤسسه بنام (مؤسسه خیریه کمک به ایتام و مستمندان قزوین) است که در اساسنامه به‌اختصار (مؤسسه) نامیده می‌شود.

ماده ۲ مؤسسه از نوع مؤسسات غیرتجاری، غیرسیاسی، غیر صنفی و غیرانتفاعی است.

ماده ۳ مؤسسه دارای تابعیّت ایرانی است.

ماده ۴ مؤسسه برای مدت نامحدود تشکیل می‌شود.

ماده ۵ مرکز اصلی مؤسسه در شهرستان قزوین است. تعیین نشانی مؤسسه و عنداللزوم تغییر آن، با تصویب هیئت‌مدیره صورت می‌گیرد. مؤسسه می‌تواند با رعایت مقررات مادی و موازین مربوطه در سایر نقاط استان قزوین شعبه دایر و یا نمایندگی اعطا نماید.

ماده ۶ موضوع مؤسسه عبارت است از: رسیدگی به امور ایتام و مستمندان و رفع نیازهای مادی و معنوی آنان از طریق: الف – جمع‌آوری هدایا، تبرّعات، مظالم عباد، کفارات، نذورات، زکات و صدقات. ب – فراهم نمودن زمینه اشتغال ایتام و مستمندان و در نهایت خودکفایی ایشان در اداره امور زندگی ج – انجام فعالیت‌های فرهنگی درجهت رشد فرهنگ دینی و بهبود وضعیت آموزشی و علمی ایتام و مستمندان.

   تبصره: مؤسسه می‌تواند به‌منظور تأمین هزینه‌های خود اقدام به مشارکت با شرکت‌های تولیدی، تجاری و نهادهای دولتی و غیردولتی نماید.

ماده ۷ سرمایه مؤسسه عبارت است از: اموال و وجوه حاصله از هدایا، تبرّعات، مظالم عباد، نذورات، زکات، صدقات و سایر درآمدهای متفرقه.

   تبصره: کلیه وجوه و دارایی مؤسسه اعم از سرمایه اولیه و کمک‌های مالی اشخاص حقیقی و حقوقی در دفاتر منظم مالی ثبت و نگهداری خواهد شد.

ماده ۸ مؤسسین عبارت است از:

  1. آیت ا..ّ. حاج سید عباس ابوترابی                      فرزند ابوتراب ش.ش ۴۵۶۰۱
  2. آقای حاج نقی شفیعی‌ها                               فرزند تقی  ش.ش ۲۷۱۲۲
  3. آقای حاج محمدحسن درافشانی                      فرزند عباسعلی ش.ش ۱۳۳۵
  4. آقای حاج حسن اردکانی                               فرزند اسماعیل ش.ش ۶۵۹
  5. آقای حاج احمد ضرابی                                 فرزند علی ش.ش ۱۳۴۴۷
  6. آقای حاج محمود مایلی                                فرزند قاسم ش.ش ۳۹۸
  7. آقای حاج رضا شالی                                    فرزند علی ش.ش ۱۴۵۵
  8. آقای حاج علی اصفهانی                               فرزند حسن‌علی ش.ش ۱۴۱
  9. آقای حاج محمد مهرتاش                             فرزند احمد ش.ش ۴۲۵
  10. آقای حاج سید محمدمهدی شهروش            فرزند میربهالدین ش.ش ۷۵۰
  11. آقای هادی حبیبا                                    فرزند اکبر ش.ش ۹۳۱

ماده ۹ ارکان مؤسسه عبارت است از: هیئت‌امنا، هیئت‌مدیره و بازرسان که تابع مقررّات کلی این اساسنامه خواهند بود.

ماده ۱۰ هیئت‌امنا بالاترین مقام مؤسسه بوده و در هر مورد نایب مؤسسین است. این هیئت از حداقل ۱۱ عضو (تمامی مؤسسین مذکور در ماده ۸) تشکیل می‌شود و می‌تواند در هر زمان افراد دیگری را به‌عنوان اعضای جدید هیئت‌امنا بپذیرد.

   تبصره: فعّالیّت در هیئت‌امنا افتخاری است و اعضا حق برداشت و یا تخصیص هیچ‌گونه سودی را ندارند و خود یا وابستگان درجه‌یک آنها نمی‌توانند مبادرت به انجام معاملات با مؤسسه نمایند.

ماده ۱۱ سمت عضویّت در هیئت‌امنا قائم به شخص بوده و قابل تفویض به دیگری از طریق وکالت، نمایندگی و غیره نیست.

ماده ۱۲ هریک از اعضای هیئت‌امنا باید یک فرد متدّین و مورد اعتماد را که دارای صلاحیّت اخلاقی باشد برای جانشینی خویش معرفی نماید که بعد از فوت یا استعفای وی به‌عنوان عضو هیئت‌امنا انجام‌وظیفه کند. فرد معرفی شده باید مورد قبول هیئت‌امنا قرار گیرد به همین ترتیب هرکس که بعداً به عضویّت هیئت‌امنا برگزیده می‌شود، باید جانشین خود را معرفی نماید به‌طوری‌که تکالیف و وظایف محوله در این اساسنامه بدون وقفه انجام پذیرد.

   تبصره: غیبت غیرموجّه و متوالی در سه جلسه، استعفا تلقی می‌شود.

ماده ۱۳ چنانچه یکی از اعضا توسط هیئت‌امنا فاقد صلاحیّت اخلاقی و دینی تشخیص داده شود، یا قبل از تعیین جانشین، فوت یا استعفا نماید یا به علت غیبت غیرموجّه متوالی در سه جلسه مستعفی شناخته شود، هیئت‌امنا شخص دیگری که واجد شرایط و مورد اعتماد باشد به‌جای شخص مزبور انتخاب می‌کند مگر اینکه تعداد اعضای باقیمانده از نصاب مذکور در ماده ۱۰ (یازده نفر) کمتر نباشد.

تبصره: در خصوص این ماده و ماده قبل، احراز استعفا با هیئت‌امنا است.

ماده ۱۴ هیئت‌امنا به منظور تسهیل در انجام وظایف و اعمال اختیاراتش از میان اعضای خود یک رئیس، یک نایب‌رئیس و یک منشی برای مدت ۳ سال تعیین می‌نماید. عضویّت در هیئت‌مدیره مانع از انتخاب اعضای هیئت‌امنا به سمت‌های مذکور نیست لیکن در مواقعی که انتخاب با عزل تمام یا بعضی از مدیران جزء دستور جلسه هیئت‌امنا است. رئیس یا نایب‌رئیس هیئت‌امنا نمی‌تواند از مدیران مؤسسه باشد. برای جلسه مذبور هیئت با آرا اکثریّت نسبی اعضای حاضر در جلسه انتخاب خواهد شد.

   تبصره ۱: هرگاه رئیس هیئت‌امنا نتواند وظایف خود را انجام دهد، نایب‌رئیس هیئت‌امنا عهده‌دار انجام آن خواهد شد.

   تبصره ۲: رئیس و نایب‌رئیس و منشی قابل عزل و تجدید انتخاب هستند.

ماده ۱۵ اداره جلسات هیئت‌امنا و همچنین تعیین موعد تشکیل جلسات و تنظیم دستور جلسه برعهده رئیس هیئت‌امنا می‌باشد.

   تبصره ۱: موضوعاتی که در دستور جلسه پیش‌بینی‌نشده باشد، قابل طرح در جلسه هیئت‌امنا نخواهد بود مگر اینکه تمامی اعضا در جلسه حاضر بوده و نسبت به طرح آن موضوع نیز موافقت نمایند.

   تبصره ۲: رئیس هیئت‌امنا می‌تواند در صورت لزوم از اشخاصی که عضو هیئت‌امنا نیستند برای حضور در جلسه هیئت‌امنا دعوت به عمل آورد.

ماده ۱۶ علاوه بر جلسات سالیانه که حداکثر تا پایان تیرماه هرسال تشکیل می‌گردد، هیئت‌امنا می‌تواند به تقاضای هریک از اعضا یا بازرس و یا هیئت‌مدیره به طور فوق‌العاده تشکیل جلسه دهد. متقاضی باید درخواست خود را با تعیین دستور جلسه به طور کتبی به اطّلاع رئیس یا منشی هیئت‌امنا برساند؛ در این صورت رئیس هیئت‌امنا موظف است ظرف مدت یک ماه نسبت به تشکیل جلسه هیئت‌امنا اقدام نماید.

ماده ۱۷ بحث و بررسی پیرامون عدم صلاحیّت هریک از اعضا هیئت‌امنا منوط به درخواست کتبی حداقل سه نفر از اعضای هیئت‌امنا می‌باشد. در جلسه رسیدگی به این امر هیئت‌امنا پس از استماع دفاعیّات شخصی که موضوع عدم صلاحیّت وی مطرح است در غیاب او وارد شور شده و تصمیم‌گیری می‌نماید. عدم حضور شخصی که موضوع عدم صلاحیّت وی مطرح است و یا خودداری از ادای توضیحات مانع از رسیدگی به این امر و اتخاذ تصمیم نخواهد بود.

ماده ۱۸ در صورتی که یکی از اعضای هیئت‌امنا قبل از تعیین جانشین فوت نماید یا استعفا دهد و یا سه جلسه متوالی غیبت غیرموجّه داشته باشد، رئیس هیئت‌امنا موظف است برای انتخاب عضو جانشین ظرف مدت سه ماه هیئت‌امنا را به تشکیل جلسه فوق‌العاده فراخواند. در جلسه رسیدگی به موضوع مستعفی، شناختن عضوی که غیبت غیرموجّه داشته باشد، هیئت‌امنا پس از استماع توضیحات شخص مزبور در غیاب وی وارد شور شده و تصمیم‌گیری می‌نماید. عدم حضور شخص مزبور و یا خودداری وی از ادای توضیحات مانع از رسیدگی به این امر و اتخاذ تصمیم نخواهد بود.

ماده ۱۹ منشی هیئت‌امنا موظف است حداقل دوهفته قبل از تاریخ تشکیل جلسه هیئت‌امنا، دعوت‌نامه کتبی متضمن دستور جلسه مزبور را برای تمامی اعضا هیئت‌امنا فاکس و یا پست سفارشی نماید و یا به طور دستی تحویل و رسید دریافت دارد. در صورت عدم حضور عضو هیئت‌امنا در محل اقامت خود تحویل دعوت‌نامه به بستگان (عاقل و بالغ) وی که در آن محل حضور دارند با اخذ رسید کفایت می‌کند.

ماده ۲۰ هیئت‌امنا با حضور حداقل ۳/۲ اعضا رسمیّت خواهد یافت. در صورت عدم حصول حدنصاب جلسه هیئت‌امنا با ۱۵ روز تأخیر با حضور حداقل ۲/۱ اعضا رسمیّت خواهد یافت. (در دعوت دوم باید نتیجه دعوت اول قید گردد)

ماده ۲۱ هرگاه تمام موضوعات مندرج در دستور جلسه هیئت‌امنا مورد اخذ تصمیم واقع نشود، رئیس هیئت‌امنا اعلام تنفّس نموده و تاریخ جلسه بعد را که نباید دیرتر از دوهفته باشد تعیین می‌کند. جلسات بعد با همان حدنصاب جلسه اول رسمیّت خواهد داشت.

ماده ۲۲ تصمیمات هیئت‌امنا همواره با آراء اکثریّت مطلق اعضای حاضر در جلسه رسمی، معتبر خواهد بود مگر تصمیمات راجع‌به مواد ۱۰ و ۱۲ و ۱۳ و ۱۷ و ۱۸ و نیز تصمیمات راجع‌به اصلاح و تغییر اساسنامه و انحلال مؤسسه که با آرای موافق ۵/۳ تمامی اعضا هیئت‌امنا معتبر خواهد بود.

ماده ۲۳ برای هریک از جلسات هیئت‌امنا باید صورت‌جلسه‌ای توسط منشی تنظیم و به امضای رئیس هیئت‌امنا و لااقل اکثریت اعضای حاضر در جلسه برسد و یک نسخه از آن در مرکز مؤسسه نگهداری شود. در صورت‌جلسات هیئت‌امنا، نام اعضایی که حضور دارند یا غایب می‌باشند و خلاصه‌ای از مذاکرات و همچنین تصمیمات متّخذه در جلسه با قید تاریخ در آن ذکر می‌گردد. هریک از اعضا که با تمام یا بعضی از تصمیمات مندرج در صورت‌جلسه مخالف باشد، نظر او باید در صورت‌جلسه قید شود.

ماده ۲۴ وظایف و اختیارات هیئت‌امنا عبارت است از:

رسیدگی و اخذ تصمیم نسبت به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی و مطالبات و دیون مؤسسه و صورت‌حساب دوره عملکرد سالیانه مؤسسه – رسیدگی و اخذ تصمیم نسبت به گزارش مدیران و بازرس و سایر امور مربوط به حساب‌های سال مالی – پذیرش اعضای جدید در هیئت‌امنا – احراز استعفا و یا عدم صلاحیّت اعضای هیئت‌امنا – پذیرش یا انتخاب عضو جانشین هیئت‌امنا – نصب، تعویض، عزل یا تجدید انتخاب مدیران و بازرسان – تعیین حق حضور و پاداش اعضای هیئت‌مدیره – تعیین حق‌الزحمه بازرس و کارشناسان معرفی شده از جانب بازرس – تعیین روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهی‌های مؤسسه – تعیین میزان و چگونگی تخصیص منابع و درآمدها به امور مذکور در ماده ۶ اساسنامه – اصلاح و تغییر اساسنامه – اتخاذ تصمیم در خصوص انحلال و تصفیه – تعیین خط‌مشی و چهارچوب فعالیت‌های مؤسسه و به‌طورکلی تصمیم‌گیری نسبت به کلیّه امور مؤسسه.

تبصره: تصمیم‌گیری راجع‌به ترازنامه و حساب‌ها باید پس از استماع گزارش بازرس اصلی با حسب مورد بازرس علی‌البدل به عمل آید، در غیر این صورت باطل و از درجه اعتبار ساقط است.

ماده ۲۵ هیئت‌مدیره مؤسسه دارای حداقل ۳ عضو اصلی و دو عضو علی‌البدل خواهد بود که توسط هیئت‌امنا از بین اعضا و یا خارج برای مدّت ۲ سال انتخاب می‌شوند و اداره امور مؤسسه را به عهده خواهند داشت. مأموریت مدیران پس از انقضای ۲ سال تا وقتی‌که تشریفات راجع‌به ثبت و آگهی انتخاب مدیران بعدی انجام گیرد، خودبه‌خود ادامه پیدا می‌کند.

   تبصره: مدیران قابل عزل و تجدید انتخاب می‌باشند.

ماده ۲۶ در صورت فوت، استعفا، عزل یا سلب شرایط از هریک از مدیران، عضو علی‌البدل برای مدّت باقیمانده جای وی را خواهد گرفت. در صورت بلا تصدی ماندن سمت عضویت در هیئت‌مدیره، مدیر یا مدیران باقیمانده و یا بازرس باید بلافاصله هیئت‌امنا را جهت تکمیل اعضای هیئت‌مدیره دعوت نماید.

ماده ۲۷ هیئت‌مدیره باید در نخستین جلسه خود که حداکثر یک هفته بعد از انتخاب آنان توسط امنا مدیره تشکیل خواهد شد، از بین خود یک رئیس و یک نایب‌رئیس تعیین نماید. مدت ریاست رئیس و نایب‌رئیس بیش از مدّت عضویت آنان در هیئت‌مدیره نخواهد بود.

تبصره: هرگاه رئیس هیئت‌مدیره موقتاً نتواند وظایف خود را انجام دهد وظایف او را نایب‌رئیس هیئت‌مدیره انجام خواهد داد.

   تبصره: رئیس و نایب‌رئیس قابل عزل و تجدید انتخاب خواهند بود.

ماده ۲۸ اداره جلسات هیئت‌مدیره و همچنین تعیین موعد تشکیل جلسات تنظیم دستور جلسه و دعوت از مدیران برعهده رئیس هیئت‌مدیره است.

ماده ۲۹ هیئت‌مدیره به طور هفتگی یا ماهانه تشکیل جلسه می‌دهد درصورتی‌که از تاریخ آخرین جلسه هیئت‌مدیره حداقل یک ماه گذشته باشد. هریک از مدیران می‌تواند با ذکر دستور جلسه هیئت‌مدیره را دعوت نماید.

ماده ۳۰ جلسه هیئت‌مدیره با حضور حداقل ۳/۲ اعضا، رسمیّت خواهد یافت.

   تبصره: هریک از مدیران می‌تواند به مسئولیّت خویش یک نفر از اعضای هیئت‌مدیره را به وکالت تعیین کند تا در غیاب او در جلسه هیئت‌مدیره شرکت نماید. هیچ از یک مدیران نمی‌تواند وکالت بیش از یک نفر را قبول کند.

ماده ۳۱ تصمیمات هیئت‌مدیره همواره با آراء اکثریّت مطلق اعضای حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود.

   تبصره: تصمیماتی که به امضا کلیه مدیران رسیده باشد دارای اعتبار تصمیماتی خواهد بود که در جلسه هیئت‌مدیره اتخاذ شده باشد.

ماده ۳۲ برای هریک از جلسات هیئت‌مدیره باید صورت‌جلسه‌ای تنظیم و لااقل به امضا اکثریت مدیران حاضر در جلسه برسد و یک نسخه از آن در مرکز مؤسسه نگهداری شود در صورت‌جلسات هیئت‌مدیره نام مدیرانی که حضور دارند یا غایب می‌باشند و خلاصه‌ای از مذاکرات و همچنینی تصمیمات متخذه در جلسه با قید تاریخ در آن ذکر می‌گردد. هریک از مدیران که با تمام یا بعضی از تصمیمات مندرج در صورت‌جلسه مخالف باشد، نظر او باید در صورت‌جلسه قید شود.

ماده ۳۳ هیئت‌مدیره برای اداره امور مؤسسه و تحقّق اهداف آن جز در مواردی که اخذ تصمیم و اقدام درباره آنها صریحاً در صلاحیّت هیئت‌امنا قرار گرفته است، دارای اختیارات نامحدود است.

در زیر قسمتی از وظایف و اختیارات هیئت‌مدیره تصریح شده است:

اجرای مصوبات هیئت‌امنا – نمایندگی مؤسسه در برابر اشخاص ثالث و کلیّه ادارات دولتی و مؤسسات خصوصی – تصویب آئین‌نامه‌های داخلی مؤسسه – ایجاد و حذف نمایندگی‌ها یا شعبه‌ها – نصب و عزل کلیّه مأموران و کارکنان مؤسسه و تعیین شغل و حقوق و دستمزد و انعام و ترفیع و تنبیه و تعیین سایر شرایط استخدام و معافیّت و خروج آنها از خدمت و مرخصی و بازنشستگی و مستمری وراث آنها – تصویب بودجه برای اداره کردن مؤسسه – افتتاح حساب‌جاری و هرگونه حساب دیگر نزد بانک‌ها یا سایر مؤسسات و اشخاص حقوقی و اعتباری – دریافت مطالبات مؤسسه و پرداخت دیون آن از اصل و متفرعات – تعهّد و ظهرنویسی، پرداخت و واخواست اوراق تجاری – انجام هر نوع معامله و انعقاد قرارداد و تقسیم و تبدیل و فسخ و اقاله و ابطال و واگذاری و اجرای آنها نسبت به اموال منقول و غیرمنقول و حقوق و اسناد و اوراق – واگذاری یا تحصیل هرگونه حق کسب و پیشه و تجارت (سرقفلی) – اجاره و استجاره و واگذاری و فسخ اجاره و تقاضای تعدیل اجاره و دفاع از این نوع تقاضاها در تمام مراحل و مراجع و تخلیه عین مستأجره و تقاضای تجدید نظر در رأی صادره یا اجرای آن – به امانت گذاردن هر نوع اسناد و مدارک و وجوه در صندوق‌های دولتی و خصوصی و استرداد آنها – تحصیل اعتبار از بانک‌ها و شرکت‌ها و مؤسسات و هر نوع استقراض و اخذ وجه به هر مبلغ و به هر مدت و به هر میزان سود و کارمزد و یا هرگونه شرایطی که مقتضی باشد – رهن گذاردن اموال مؤسسه اعم از منقول و غیرمنقول و فک رهن و لو کراراً – اقامه هرگونه دعوی و دفاع از هرگونه دعوی یا تسلیم یا انصراف از آن اعم از حقوقی و کیفری با داشتن تمام اختیارات راجع‌به امر دادرسی اعم از حق پژوهش، فرجام، مصالحه، تعیین وکیل و سازش، ادعای جعل نسبت به سند طرف و استرداد سند، تعیین جاعل، ارجاع دعوی به داوری و تعیین داور با یا بدون اختیار صلح و به‌طورکلی استفاده از کلیه حقوق و اجرای کلیّه تکالیف ناشیه از مقرّرات راجع‌به داوری – تعیین وکیل برای دادرسی و غیره با یا بدون توکیل و توکیل در توکیل ولو کراراً و عزل و تجدید انتخاب او یا تعیین وکیل دیگر بجای او با یا بدون حق توکیل و توکیل در توکیل به غیر ولو کراراً – تعیین مصدق و کارشناس – اقرار خواه در ماهیّت دعوی و خواه به امری که کاملاً قاطع دعوی باشد – دعوی خسارت، استرداد دعوی، جلب شخص ثالث و دفاع از دعوی ثالث – اقدام به دعوی متقابل و دفاع از آن – تأمین مدعی به – تقاضای توقیف اشخاص و اموال از دادگاه‌ها – اعطای مهلت برای پرداخت مطالبات مؤسسه – درخواست صدور برگ اجرایی و تعقیب عملیّات اجرایی و اخذ محکوم‌به چه در دادگاه‌ها و چه در ادارات و دوائر ثبت‌اسناد – اجرای قرارها، تأمین دلیل، تأمین خواسته، معاینه محل، تحقیق محلی، تنظیم و امضای اوراق استشهادیه، جرح و رد شهود یا دادرس، اسقاط کافه اختیارات، قبول یا رد هدایا و وجوه بلاعوض با کسب اختیار تام در نوع مصرف آنها، تعیین میزان استهلاک‌ها، احداث هرگونه ساختمان که موردنیاز مؤسسه باشد – اختیارات هیئت‌مدیره منحصر به موارد فوق نیست و ذکر آنها به‌هیچ‌وجه به اختیارات هیئت‌مدیره خللی وارد نمی‌سازد.

ماده ۳۴ کلیه اوراق و اسناد تعهدآور مؤسسه و همچنین کلیّه چک‌ها و بروات و سفته‌ها و سایر اوراق تجاری به ترتیبی و توسط اشخاصی که هیئت‌مدیره همچنین نحوه امضای مکاتبات عادی و جاری را تعیین خواهد نمود.

ماده ۳۵ هیئت‌مدیره باید از بین خود یا از خارج یک نفر را به مدیریت عامل برگزیند و حدود و اختیارات و مدت تصدّی او را معیّن کند. درصورتی‌که مدیرعامل عضو هیئت‌مدیره باشد، دوره مدیریت عامل او از مدت عضویت او در هیئت‌مدیره بیشتر نخواهد بود. مدیرعامل مؤسسه نمی‌تواند درعین‌حال رئیس هیئت‌مدیره مؤسسه باشد مگر با تصویب هیئت‌امنا. مأموریت مدیرعامل پس از انقضای مدت تصدّی وی تا وقتی‌که تشریفات راجع‌به ثبت و آگهی انتخاب مدیرعامل بعدی انجام گیرد، خودبه‌خود ادامه پیدا می‌کند.

   تبصره: مدیرعامل قابل عزل و تجدید انتخاب می‌باشد.

ماده ۳۶ مدیرعامل مؤسسه در حدود اختیاراتی که توسط هیئت‌مدیره به او تفویض شده است، نماینده مؤسسه محسوب و از طرف مؤسسه حق امضا دارد.

ماده ۳۷ مدیرعامل می‌تواند با مسئولیّت خود برای خودش قائم‌مقام و یا معاون انتخاب کند و با قبول مسئولیّت کامل تمام و یا قسمتی از اختیارات خود را به او و یا هر یک از کارکنان مؤسسه تفویض نماید.

ماده ۳۸ حقوق و سایر شرایط استخدامی مدیرعامل به پیشنهاد هیئت‌مدیره و تصویب هیئت‌امنا معیّن می‌شود.

ماده ۳۹ هیئت‌امنا در هرسال یک بازرس اصلی و یک بازرس علی‌البدل انتخاب می‌کند. انتخاب مجدد بازرسان بلامانع است. هیئت‌امنا در هر موقع می‌تواند بازرسان را عزل کند به‌شرط آنکه جانشین آنها را نیز انتخاب کند.

ماده ۴۰ در صورت فوت یا استعفا یا معذوریّت یا سلب شرایط یا عدم قبول سمت توسط بازرس اصلی، بازرس علی‌البدل جهت انجام وظایف بازرسی دعوت می‌شود.

ماده ۴۱ بازرس مکلّف است درباره صحّت و درستی صورت دارایی و صورت‌حساب دوره عملکرد و حساب سود و زیان و ترازنامه‌ای که مدیران برای تسلیم به هیئت‌امنا تهیّه می‌کنند و همچنین درباره صحّت مطالب و اطّلاعاتی که مدیران در اختیار هیئت‌امنا گذاشته‌اند، اظهارنظر کند و درصورتی‌که مدیران اطّلاعاتی برخلاف حقیقت در اختیار اعضای هیئت‌امنا قرار دهند، بازرس مکلّف است که هیئت‌امنا را از آن آگاه سازد.

ماده ۴۲ بازرس می‌تواند در هر موقع هرگونه رسیدگی و بازرسی لازم را انجام داده و اسناد و مدارک و اطّلاعات مربوط به مؤسسه را مطالبه کرده و مورد رسیدگی قرار دهد. بازرس می‌تواند به مسئولیّت خود در انجام وظایفی که برعهده دارد از نظر کارشناسان استفاده کند به‌شرط اینکه آنان را قبلاً به مؤسسه معرفی کرده باشد؛ این کارشناسان در مواردی که به بازرس تعیین می‌کند مانند خود بازرس، حق هرگونه تحقیق و رسیدگی را خواهند داشت.

ماده ۴۳ بازرس موظف است باتوجه‌به ماده ۴۱ این اساسنامه، گزارش جامعی را به وضع مؤسسه به هیئت‌امنا تسلیم کند. گزارش بازرس باید لااقل ده روز قبل از تشکیل جلسه سالیانه هیئت‌امنا جهت مراجعه اعضای هیئت‌امنا در مرکز مؤسسه آماده باشد.

ماده ۴۴ بازرس باید هرگونه تخلّف یا تقصیری در مؤسسه از ناحیه مدیران و مدیرعامل مشاهده کند و به اوّلین جلسه هیئت‌امنا اطّلاع دهد و در صورتی که ضمن انجام مأموریت از وقوع جرمی مطّلع شود، باید به مرجع قضایی صلاحیت‌دار اعلام نموده و نیز جریان را به اوّلین جلسه هیئت‌امنا گزارش دهد.

فصل سوم

سال مالی انحلال و تصفیه

ماده ۴۵ سال مالی مؤسسه از اول فروردین‌ماه هرسال شروع و در پایان اسفندماه همان سال خاتمه می‌یابد. اوّلین سال مالی مؤسسه از تاریخ ثبت تا پایان اسفندماه همان سال است.

ماده ۴۶ هیئت‌مدیره باید پس از انقضای سال مالی، دارایی و دیون مؤسسه را در پایان سال و همچنین ترازنامه و حساب عملکرد و حساب سود و زیان مؤسسه را به ضمیمه گزارشی درباره فعّالیّت و وضع عمومی مؤسسه طی سال مالی مزبور تنظیم کند. اسناد مذکور در این ماده باید لااقل بیست روز قبل از تاریخ جلسه سالیانه هیئت‌امنا در اختیار بازرس گذاشته شود تا پس از رسیدگی توسط بازرس به همراه گزارش وی به جلسه سالیانه هیئت‌امنا تقدیم گردد.

   تبصره: از پانزده روز قبل از جلسه سالیانه هیئت‌امنا هریک از اعضای هیئت‌امنا می‌تواند در مرکز خرید مؤسسه به‌صورت حساب‌ها مراجعه کرده و از ترازنامه و حساب سود و زیان مؤسسه رونوشت بگیرد. هر یک از اعضای هیئت‌امنا از ده روز قبل از جلسه هیئت‌امنا می‌تواند از گزارش بازرس رونوشت بگیرد.

ماده ۴۷ هیئت‌امنا در صورت موافقت با انحلال مؤسسه حداقل ۳ نفر از بین خود و یا خارج به‌عنوان هیئت تسویه انتخاب می‌نماید تا خاتمه امر تسویه شخصیّت حقوقی مؤسسه جهت انجام امور مربوط به تسویه باقی خواهد ماند و مدیران تسویه موظف به خاتمه دادن کارهای جاری و اجرای تعهّدات و وصول مطالبات می‌باشند و هرگاه برای اجرای تعهّدات مؤسسه معاملات جدید لازم شود، مدیران تسویه انجام خواهند داد.

ماده ۴۸ از تاریخ تعیین مدیران تسویه، اختیارات مدیران مؤسسه خاتمه‌یافته و تسویه مؤسسه شروع می‌شود. مدیران تسویه باید کلیّه اموال و دفاتر و اسناد مربوط به مؤسسه را تحویل گرفته و بلافاصله امر تسویه را عهده‌دار شوند.

ماده ۴۹ مدیران تسویه، نماینده مؤسسه در حال تسویه بوده و کلیّه اختیارات لازم را جهت امر تسویه حتّی از طریق دعوی و ارجاع به داوری و حق سازش دارا می‌باشند و می‌توانند برای طرح دعاوی و دفاع از دعاوی وکیل تعیین کنند.

ماده ۵۰ مدت مأموریت مدیران تسویه حداکثر دو سال است. اگر تا پایان مأموریت مدیران تسویه، امر تسویه خاتمه نیافته باشد، مدیر یا مدیران تسویه باید با ذکر علل و جهات خاتمه نیافتن تسویه امور مؤسسه مهلت اضافی را که برای خاتمه دادن به امر تسویه لازم می‌دانند و تدابیری را که جهت پایان‌دادن به امر تسویه در نظر گرفته‌اند به اطّلاع هیئت‌امنا رسانیده و تمدید مدّت مأموریت خود را خواستار شوند.

ماده ۵۱ مدیران تسویه توسط هیئت‌امنا قابل عزل می‌باشند. هیئت‌امنا باید در همان جلسه جانشین مدیر تسویه را انتخاب نماید.

ماده ۵۲ مادامی‌که امر تسویه خاتمه نیافته است، جلسات هیئت‌امنا مطابق مقررات این اساسنامه تشکیل می‌شود. مدیران تسویه باید گزارش حاکی از اعمالی که تا پایان آن موقع انجام داده‌اند و نیز در پایان سال مالی، ترازنامه و حساب سود و زیان عملیّات خود و صورت دارایی منقول و غیرمنقول را به هیئت‌امنا تسلیم کنند.

ماده ۵۳ در صورت فوت، حجر، ورشکستگی و یا استعفای هر یک از مدیران تسویه، مدیران تسویه باقیمانده باید هیئت‌امنا را جهت انتخاب جانشین مدیر تسویه متوفی، محجور، ورشکسته و یا مستعفی دعوت کنند.

ماده ۵۴ – پس از اعلام ختم تسویه مدیران تسویه با اذن ولی‌فقیه یا نماینده معظم‌له در سازمان اوقاف و امور خیریّه دارایی مؤسسه (اعم از منقول و غیرمنقول) را به یکی از مؤسسات عام‌المنفعه واگذار می‌نمایند تا درجهت کمک به ایتام و مستمندان قزوین مصرف شود.

ماده ۵۵ این اساسنامه در یک مقدمه، سه فصل، ۵۵ ماده و ۱۷ تبصره تنظیم و در تاریخ ۲۴/۹/۱۳۷۸ ه.ش به تصویب هیئت‌امنا رسید.

والسلام